Friska kvinnor i Sverige

#

Tvätta håret med CWC-Metoden: Bästa Produkter & Hårtyper

CWC-metoden vid hårtvättning har varit en grej i några år nu. Det har visat sig vara perfekt för lockigt och krylligt hår, men funkar också om dina hårstrån är väldigt raka. Tack vare condition-wash-condition metoden blir håret återupplivat, näringsrikt och återfuktat.

Vad är CWC?

CWC står för tre steg vid hårtvättning. Stegen är:

  1. Balsamering
  2. Tvätta
  3. Balsamering

CWC-metoden kan appliceras varje gång du tvättar håret. Det tar lite längre tid för nybörjare men går snabbt när du väl lärt dig det.

CWC-Metoden Steg för Steg

1. Balsamera

Först arbetar du igenom hårets fulla längd med balsam. Detta är det första steget i CWC. Applicera balsamet på vått hår. Skölj inte ur det. Gå till nästa steg.

2. Tvätta

Det andra steget är att tvätta håret som vanligt. Löddra schampot mellan handflattorn och massera försiktigt in det i hårbotten. Skölj ur schampo och balsam med ljummet vatten.

3. Balsamera

Det tredje och sista steget i CWC-metoden innebär att du applicerar ett balsam eller en hårinpackning, masserar in medlet och låter det sitta i ett par minuter, sen sköljer du ur med ljummet vatten.

Vilka produkter ska man välja för CWC?

Välj alkoholfria balsam för första steget. Produkten ska vara rik på återfuktande ingredienser som pantenol, aloe eller glycerin.

Schampot för CWC ska också vara milt. Välj ett schampo utan SLS och SLES. Ett schampo som innehåller SLS kan man använda en gång varannan vecka för att rengöra hårbotten på djupet; inte oftare än så.

Välj en ett mjukgörande balsam för det sista konditionerande steget. Det ska vara rikt på oljor, smörer, cetostearylalkohol, osv. Använd gärna en djupt konditionerande inpackning till detta steg. Valet hänger på hur mycket tid du är villig att spendera, och ditt hårs behov.

Vem passar CWC-metoden bäst?

Condition-wash-condition metoden fungerar bäst till:

  • kryllor
  • lockigt hår
  • torrt hår
  • skadat hår
  • mediumporöst hår
  • högporöst hår

När är CWC ett DÅLIGT alternativ?

Tyvärr finns det ingen metod eller produkt som passar alla. Fint hår med låg porositet klickar förmodligen inte så väl med CWC-metoden – den kan överbelasta håret. Men det bästa är ju att testa själv på sitt hår.