Friska kvinnor i Sverige

#

Hur vårdar man ögonen? Ögon- och hudvård

Långa nätter, timmar framför datorskärmen, för lite vatten, brist på solskydd och flera andra skönhetsmisstag – allt detta har inverkan på ögonen och huden runt omkring. Hur tar man hand om huden i detta område på ansiktet? Vilken typ av anti-aging kräm och andra kosmetikaprodukter ska man välja till huden under ögonen? Hur sminkar man och tar bort smink på rätt sätt vid känsliga ögon?

Anti-aging kräm under ögonen

Varför kan man inte ens använda den allra bästa ansiktskrämen till huden under ögonen? Det beror helt enkelt på att kräm för huden runt ögonen måste ha väldigt lätt textur. Tack vare detta kan krämen spridas och absorberas enkelt och du undviker att dra och stretcha ögonhuden. Dessutom har ögonkrämer olika ingredienser. Krämer för ögonhuden har inga allergi-utlösande substanser, utan innehåller vitaminer och växtbaserade extrakt som garanterar återfuktad hud, stimulerad kollagenproduktion, utslätade rynkor och lindring av hudirritationer.

För att få bort rynkor under ögonen borde du använda kosmetika med vetegroddproteiner (förbättrar hudens elasticitet), vitamin C (stimulerar kollagenproduktionen), nukleinsyra eller pseudobotulin (minskar muskelkontraktiliteten, vilket orsakar linjer i ansiktet, eller slappnar av huden vilekt leder till färre skåror). När det gäller mörka cirklar under ögonen och ögonpåsar är det smart att välja en kräm med vitamin C och K, kaffein eller växtextrakt som majsblomma, arnika eller hästkastanj (förbättrar mikrocirkulationen och blodkärlens elasticitet, hindrar svullnad och ljusar upp hyperpigmentering). Det viktiga är att använda krämen regelbundet och inte lägga av bara för att effekterna inte kommer direkt (de bör ta ett par veckor).

Andra produkter för ögonhuden

För att omedelbart förbättra hudens tillstånd och göra den vacker runt ögonen, bör du prova en särskild ögonmask med kollagen, exempelvis med extrakt från alger, kaviar, ginkgo eller gurka. Denna behandling ger spektakulära effekter, men dock inte särskilt långvariga; de håller i ett par timmar så det är bäst att använda dessa behandlingar vid behov, exempelvis före du går ut på kvällen. En ögonmask med kollagen, beroende på aktiva ingredienser, kan:

  • återfukta på djupet och snabba på avlägsningen av toxiner,
  • strama upp huden och släta ut rynkor,
  • ljusa upp mörka cirklar runt ögonen,
  • eliminera svullnader.

Rätt sminkborttagning till ögonen

Sminkborttagning vid ögonen är ett viktigt skönhetssteg för kvinnor som har smink på sig. Varför? Eftersom när du sover kan rester av kosmetika irritera bindhinnan och huden runt ögonen. För att rengöra den ordentligt bör du använda produkter som utformats i detta syfte – de bästa är flytande sminkborttagning eller micellära vätskor som också avlägsnar vattentät smink.

Smink för känsliga ögon

För att markera ögonen, använd ögonskugga eller en penna. Du borde överväga att börja med en bas för ögonskugga. Tack vare en bas kan ögonskuggan spridas ut jämnt och samlas inte i hörnen. Sen kan du använda mascara. För att göra ögonfransarna längre och tätare kan du använda en conditioner för ögonfransar. Vissa kosmetikaprodukter i denna grupp kan användas över natten – efter sminkborttagning på kvällen, medan andra är gjorda för användning på dagen – under mascaran.