Friska kvinnor i Sverige

#

Naturlig sminkborttagning – vilka kosmetikaprodukter ska man välja?

Känns det alltid som att ditt ansikte är lite smutsigt och att din sminkborttagare inte fungerar som den ska? Eller kanske har du ofta fläckar eller irritationer som konsekvens av dålig kosmetika med tveksamma ingredienser? Lär känna de naturliga sminkborttagningsprodukterna – kanske kan dessa hjälpa dig i din dagliga skönhetsrutin.

Vad är naturliga kosmetikaprodukter för sminkborttagning?

De flesta associerar naturlig sminkborttagning med oljor – och visst är det så att oljor ger en mer grundlig och helt naturlig rengöring (som kallas OCM), men det är inte bara oljor som är helt naturliga och kan användas som sminkborttagning. Om du är ett fan av OCM kommer du definitivt gillar de andra naturliga produkterna för sminkborttagning.

Naturligt micellärt vatten för sminkborttagning

Micellärvatten är givetvis den populäraste och vanligaste produkten inom sminkborttagning. Det finns också en naturlig version som är fri från parabener och syntetiska substanser. Den innehåller flera miceller – de där partiklarna som fångar upp smuts, damm och toxiner, men också kosmetikarester. Det är värt att ha i åtanke att micellärvatten också har en uppfräschande, mjukgörande och lindrande egenskap.

Vilket micellärt vatten passar bäst för just dig? Du borde definitivt prova de som med blom- och örtextrakt, exempelvis basswood eller micellärt lavendelvatten. Känslig hud svarar bra på micellärt vatten med aloe och kamomill, medan oljig hud gillar salvia, nässlor, fröken.

Naturlig rengöringsmjölk

Rengöringsmjölk är en klassisk kosmetika för sminkborttagning – det var den första kosmetikan som användes för sminkborttagning och som var nummer 1 inom hudrengöring tills micellärt vatten konkurrerade ut den. Naturlig rengöringsmjölk är en lätt kosmetika med snäll textur. Den passar perfekt till känslig, torr och delikat hy. Den har förmågan att förstärka och skydda couperose hud. Rengöringsmjölk skapas genom att kombinera emulgeringsmedel i form av olje- och vattenfasen. Dess uppgift är att försiktigt rengöra huden från all slags smuts och smink. Naturlig rengöringsmjölk innehåller inga starka rengöringssubstanser (det finns inga kontroversiella ingredienser som exempelvis SLS, SCS, SLES) så den stör inte det naturliga skyddande lagret i huden. De växtbaserade ingredienserna i denna rengöringsmjölk vårdar huden och lindrar den samt skyddar mot skador.

Hur använder man rengöringsmjölk?

Om du har torr hud, blötlägg en bomullsrondell i valfri rengöringsmjölk och torka huden tills all kosmetika gått bort och absorberas av bomullet. För at få bort alla rester, byt bomullsrondell ett par gånger och använd ett par doser av rengöringsmjölk. På så sätt rengör du huden ordentligt. Tvätta ansiktet efter sminkborttagning med vatten eller använd en snäll ansiktsrengörande vätska så att rester från mjölken också avlägsnas.
Det finns ännu en metod som passar en kombination av hudtyper – applicera rengöringsmjölk på ansiktet precis som du gör med en ansiktsgel eller kräm. Utför sen en försiktig massage av ansiktet för att stimulera blodcirkulationen och få bort kosmetika. Du behöver sen tvätta bort rengöringsmjölken från ansiktet och upprepa processen vid behov. Efter att du avlägsnat mjölken kan du tvätta ansiktet med en ansiktsgel eller en toner direkt för att balansera pH-värdet.