Är det lönt att använda fluorfri tandkräm?
Alla känner till att de flesta tandkrämerna innehåller fluor – en välkänd ingrediens som många har svårt att föreställa sig vårda munhålan utan. Denna remineraliserande och emajlstärkande ingrediens används ofta i tandkrämer eftersom den förser tänderna med skydd och hjälper till att hindra överkänsligt tandkött. Men visste du att fluor orsakar mer skada än fördelar när du använder det i stora mängder, särskilt som vuxen? Fortsätt läsa för att ta reda på om du verkligen ska ha fluor i badrummet.
Vad är fluor?
Fluor är ett ämne som har en positiv effekt på vår hälsa, förutsatt att det används i standardmängder. Det finns några viktiga uppgifter som fluor förväntas ta hand om. Flour:
- har en aktiv del i produktionen av ny benvävnad.
- förhindrar karies och emajlskador.
- förbättrar tändernas och tandköttets resistens mot munsyror.
- hanterar plack.
Vad är ”dåligt” fluor?
Det finns vissa indikationer för användning av fluor, men dessa minskar med åldern. Användning av stora mängder fluor av vuxna kan exempelvis leda till allvarlig förgiftning, som i extrema fall kan leda till skador på inre organ. Trots att detta är väldigt ovanligt, är det bra att känna till de risker och faror som förknippas med överanvändning av fluor.
Vad orsakar överskott av fluor? Symtom på överdos
Visst, för mycket av vad som helst är dåligt. Fluor i överdrivna mängder kan ge åkommor som dental fluoros – en vanlig åkomma som karakteriseras av brunaktiga eller gula ränder som påverkar framsidan på tänderna. Desutom kopplas det ofta till erosion på emaljen som kan leda till skörhet. Vidare orsakar dental fluoros onormal emaljbildning (amelogenesis imperfecta). Detta tillstånd karakteriseras sammanfattningsvis av pärlvita ränder och missfärgningar på tänderna, en skör emalj och hyperkänsliga tandnerver, samt benägenhet till skador.
Fakta och myter om fluorets giftighet
Fluor är givetvis känt för att hantera bakterier i munhålan, men om du har ovannämnda nackdelar i åtanke kan du lätt bli försiktig när det gäller fluoranvändning i alla munhygienprodukter. Återigen – i små mängder är det helt ofarligt. Men till skillnad från tandkrämer och munskölj hittar vi även fluor i olika livsmedelsprodukter.
För att förhindra överdos bör koncentrationen av fluor i en tandkräm inte överstiga 1500 ppm (miljondelar). De goda nyheterna är att vanlig tandkräm ofta innehåller mycket mindre fluor än så. Om du vill rengöra dina tänder med en produkt som innehåller mer än 1500 ppm av fluor måste du först rådgöra med läkare eftersom dessa produkter endast finns tillgängliga på recept. Tyvärr kan höga doser av fluor orsaka gastrointestinala och vissa neurologiska sjukdomar.
Fluorfri Tandkräm: Lösning på allt
Det blir allt vanligare att tandläkare rekommenderar användning av fluorfri tandkräm. Detta verkar vara ett bra råd att följa, särskilt när man har i åtanke att en välbalanserad diet faktiskt tillfredsställer vårt dagliga intag av fluor. Fluor är alldeles för lätt att överdosera och konsekvenserna kan vara katastrofala. Därför är det en bra lösning att helt enkelt använda fluorfri tandkräm.
Visste du att fluor påverkar fyllningar negativt genom att sänka dess livslängd? Fyllningar som exponeras mot fluor tenderar att bli sköra och mörkare. Därför är det fördelaktigt att välja säkra lösningar som fluorfri och naturliga tandkrämer. Trots att dessa typer av tandkrämer oftast rekommenderas till vuxna, finns det inget som indikerar att de kan användas av barn och gravida kvinnor. Kort sagt: fluorfria tandkrämer är säkra och innehåller bara naturliga ingredienser.