Friska kvinnor i Sverige

#

Makeup Primer. Vi Kollar in Fördelar, Användning och Bästa Val

Det enklaste sättet att få till en perfekt sminkning på som varar länge är att använda sig av en primer, så det är överraskande att de flesta kvinnorna inte använder detta före foundation. Vi anar två skäl: de vet inte hur man väljer rätt och hur man använder det på rätt sätt. Läs vidare för att få svar på båda frågorna.

Makeup-konsten kan tyckas komplicerad när man funderar över alla tusentals olika produkter och steg som finns. Därför brukar vi skippa några steg eller produkter dagligen. Det gör inte så mycket om man hoppar över highlightern men att strunta i primer är ett misstag eftersom denna produkt förlänger sminkets varaktighet.

Vad gör en makeup primer?

Makeup primer eller sminkbas är en produkt som du applicerar för att minimera kontakten mellan hud och foundation, vilket gör att sminkningen varar i upp till 12 timmar längre.

En primer har fler fördelar än så. En bra bas hjälper till att distribuera sminket jämnt över ansiktet, gör hyn mer jämn och adderar lenhet. Beroende på produkttyp kan en primer mattifiera oljig hud eller öka glans på ett matt ansikte. Om du har en primer som också återfuktar och när huden är detta en conditioning primer.

Olika typer av makeup primers

Eftersom vi känner till fördelarna och effekterna kan vi börja leta och shoppa rätt primer. Detta är inte simpelt eftersom det finns olika typer av primers: silikon eller oljebaserade, lätta eller tunga osv.

1. Silikonbaserad makeup primer

Detta är definitivt en av de populäraste typerna. Som namnet antyder är produkten baserad på silikoner, eller kraftigt ocklusiva substanser som bildar ett icke-poröst lager som separerar huden från sminket. Silikonerna kan inte sköljas ur med bara vatten så du behöver en lämplig remover också som exempelvis en olja eller dual-phase removers (det lättaste är att avlägsna silikoner med andra oljebaserade substanser).

2. Oljebaserad makeup primer

Lätta och naturliga vegetabiliska oljor som rapsfröolja, linfröolja, arganolja, sötmandelolja eller rosenolja är perfekta makeup primers. Det fantastiska med dessa är att de inte bara gör att sminket sitter på längre utan även förhindrar att huden torkar ut, ger näring samt revitaliserar huden. Dessutom kan du använda dessa separat eller blanda med foundation före användning.

3. Glycerinbaserad makeup primer

Om din hud är torr och matt lämpar sig en glycerin-primer. Tyvärr är dessa mindre populära än silikonprimers så du behöver förmodligen göra lite research. Glycerin binder vatten och stänger inne det i huden vilket gör att det fungerar som en tidig återfuktare i sminkningsprocessen.

Du kan också prova en gel-bas eller primers baserade på talk, aluminium eller bornitrid som gör öppna porer mindre synliga och ger en matt effekt.

Faktum är att vad du än gillar kan fungera som en primer: vegetabilisk olja, återfuktare, toner eller ansiktsmist. Alla dessa produkter konditionerar, mjukgör, skyddar och förbereder huden för smink.

Hur använder man en makeup primer?

Applicering av en bas före sminkning är simpelt och ser likadan ut oavsett produkttyp. Du måste alltid preppa huden väl (djup rengöring, mild exfoliering emellanåt) och applicera en liten mängd av din bas. Tumregeln är enkel: ju mindre mängd, desto bättre effekt (det är lättare att addera mer än få bort). Efter att ha spridit ut din primer försiktigt över ansiktet, vänta ett par sekunder och sminka dig sen.