Friska kvinnor i Sverige

#

Hur tar man hand om torr hud?

Torr hy är lätt att identifiera: den är livlös, sträv och tunn, och man kan se blodkärlen genom huden. När du tvättar dig blir huden stram och åldras fortare än kombinationshy och oljig hy. Hur tar man hand om torr hy, och varför blir huden torrare? Vilka sorters torr hy finns det, och vad är de vanligaste misstagen?

Varför blir huden torr?

Torr hud producerar mindre talg än vi behöver, vilket är anledningen till att huden blir stramare och mer spänd. Konsekvensen av bristfällig talgproduktion är brist på lipider, vilka behövs för att bevara en ordentlig fuktnivå och skydda huden.

Torr hy är sällan ett medfött drag, fast det kan förstås hända. Det är extra vanligt hos människor med ljus hy. I de flesta fall beror torr hy dock på yttre faktorer som kyla, torr luft eller varm luft, UV-strålning, felaktig hudvård, samt viss medicin (som urindrivande medel) som reglerar blodtrycket och därmed förändrar hudens fuktbalans.

Torr hy kan också bero på hormonförändringar. Det förekommer hos gravida kvinnor och kvinnor som genomgår menopaus. Äldre personer drabbas också av torr hy eftersom huden tillverkar färre lipider ju äldre vi blir.

Olika sorters torr hy

Det finns två kriterier som kan hjälpa oss identifiera torr hy. Det första går ut på att man skiljer torr hy från mycket torr hy, och från torr och känslig hy. Torr hy kännetecknas av stramhet, spänning och strävhet. Mycket torr hy drabbas dessutom av sprickor och har en tendens att flaga och klia. Om den torra huden är känslig kan nervfibrerna bli överaktiva, och riskera att drabbas av irritation när du använder vissa kosmetiska ingredienser.

En annan teori går ut på att huden är antingen vattnigt torr eller oljigt torr. Oljig torr hy beror på minskad talgproduktion medan uttorkad hud beror på störningar i svettproduktionen och brist på naturligt återfuktande ämnen.

All hud, oavsett sort, kan bli torr av element och AC eftersom dessa får fuktnivån inomhus att understiga 45 %. Om detta har drabbat dig kan du återfukta huden med hjälp av lämplig kosmetika eller luftfuktande ämnen.

Hur vårdar man torr hy?

Torr hud behöver fyllig, återfuktande kosmetika. Den återfuktande krämen gottgör för bristen på naturligt återfuktande ämnen, som egentligen ska förse huden med fukt och binda den i hudens yttre lager. Den oljande kosmetikan förser huden med lipider och förhindrar vidare uttorkning.

Som dagkräm bör du använda en återfuktande kräm för uttorkad hy. Eftersom solen inte bara ger oss en vacker solbränna utan också torkar ut måste produkten minst innehålla SPF 15. På natten bör du däremot satsa på fylliga vårdande krämer som innehåller ceramider, vegetabiliska oljor, urindrivande ämnen och mjukgörande ämnen. Nattkrämen ska återfukta, vårda och ge torr hud nytt liv.

Sminkborttagning för torr hy ska inte innehåll alkohol eftersom detta irriterar huden och torkar ut den ännu mer. Det bästa är att använda rengörande mjölk, emulsioner, lotion och toner för torr hy. Micellärvatten kan också vara bra eftersom detta inte stör hudens skyddade lager. Exfoliera gärna huden med peeling med enzymer, och använd en återfuktande eller vårdande mask minst en gång i veckan.

När vi hanterar mycket torr hy är det bäst att använda linfröolja eftersom detta återfuktar huden, gör den mjukare, och ger oss en behaglig känsla. Linfrö kan tillsättas i en duschkräm eller i ett bad. Du kan även massera in den i huden efter en dusch eller ett bad. Linfröolja är en mycket viktig aspekt i omvårdnad av torr och atopisk hy.

Vanliga misstag i vård av torr hy

Torr hy innebär att vi inte kan använda viss kosmetika eller vissa behandlingar. Du bör till exempel inte:

 • Använda mekanisk peeling
  Den här sortens kosmetika fungerar bra på oljig hy och kombinationshy, men är för invasiv för torr hy.
 • Tvätta ansiktet med klorvatten
  Klor kan torka ut och irritera huden. Koka istället vatten (och låt det svalna) att tvätta ansiktet med.
 • Tvätta ansiktet med tvål
  Tvål tar inte bara bort orenheter, utan också hudens naturliga talg (torr hy har redan brist på talg). Dessutom torkar två ut och kan orsaka irritation.
 • Gnida huden med handduk
  Att gnida huden med en handduk avlägsnar också talg. Tryck istället handduken mot huden och vänta tills allt vatten har absorberats. Du bör trycka fast men skonsamt.
 • Använda termalvatten på fel sätt
  Termalvatten är rikt på mineraler som ska stärka hudens naturliga skyddsmekanismer och minska risken för irritation. Efter applicering behöver du dock torka huden (gärna med en pappershandduk) för att inte vattnet ska avdunsta och därmed torka ut huden ännu mer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *