Friska kvinnor i Sverige

#

Hur tar man hand om lockigt hår? Effektiv kosmetika, de bästa hårklippningarna, styling

Att ta hand om lockigt hår kan göra oss yra. Vågor, lockar och spolar låter oss inte alltid avlägsna dem smärtfritt, platta dem helt eller skapa en perfekt frisyr. Vad ska man göra i sådana situationer? Om du har problem med styling av lockigt hår, fortsätt läsa den här artikeln för att ta reda på vilka kosmetika, hårstilar och trick du kan hitta användbara.

Lockigt hår. Känner du det bra?

Håret är byggt i 85% från keratin, i 10-15% från vatten samt mineraler, pigment och lipider. Av enorm betydelse är svavelaminosyror som binder keratinfibrer. Varje håraxel är täckt med nagelband som, när det gäller lockar, krullar och spolar, stiger upp. Egentligen är detta den viktigaste egenskapen hos lockigt hår – hög porositet. Högporositetshår motsvarar matta och torra strängar med tendens till rufs och statiskhet. Det intressanta är att det finns några typer av hårlockar. Det finns vågigt, lockigt och så kallat spolat hår. Var och en av dessa typer har andra undertyper som kännetecknas av olika texturer och locknivå.

Detta är vad ditt lockiga hår inte gillar

Det finns några behandlingar och kosmetika som inte kommer att fungera på lockigt hår. Om ditt hår är lockigt, bör du därför inte:

 • tvätta det i varmt vatten, eftersom det uppmuntrar naglarna att öppna bredare och strängarna blir matta;
 • avlägsna det när det är torrt eftersom det uppmuntrar statiskhet och rufs;
 • använd en fin tandkam, eftersom det kan leda till att håret bryts och håret drar ut;
 • handduk torrt hår kraftigt;
 • använd hårtork och plattång som bidrar till hårtorkning.
 • exponera håret för intensiva stylingprocedurer
 • applicera kosmetika som innehåller alkohol och andra tvättmedel som dehydrerar hår och hårbotten.

De bästa kosmetiska ingredienserna för lockigt hår

När man köper kosmetika för lockigt hår ska man söka efter tre typer av ingredienser vars uppgift är att fukta och ge näring till hårstråna. Dom är:

 1. Humektanter – fuktgivande ämnen som låser in fukt och fyller håret med vatten. Humektanter är: hyaluronsyra, glycerin, aloe juice, honung, karbamid och panthenol.
 2. Emollienter – skapa ett skyddande skikt som återställer naturlig lipidbarriär och minskar vattenindunstning. Denna grupp av ämnen innefattar: linolja, arganolja, olivolja, sheasmör, jojobasmör, silikoner, paraffin.
 3. Proteiner – regenerera skadat hår. Du hittar dem i: ägg, yoghurt och kefir. Hydrolyserade proteiner är: silke, keratin, royal gelé, kollagen och l-cystein.

Tänk på att silikoner som hör till den mjukgörande gruppen inte konditionerar håret alls. Faktum är att de presenterar håret med snyggt utseende och naturlig glans eftersom de skapar ett icke-poröst skikt på varje hårstrå. Fördelen med denna lösning är att föroreningar i städerna inte kan penetrera hår som skyddas av mjukgörare för att skada det. Å andra sidan hindrar silikoner penetration av närande ämnen. Så vad ska man göra? Använd inte silikoner som inte är vattenlösliga och bara kan sköljas med SLS-schampo.

Hur tvättar och torkar man lockigt hår?

Lockigt hår måste tvättas försiktigt med hjälp av ett matchande schampo. Vad som är viktigt, kallt eller ljummet vatten ska användas för den sista sköljningen för att hjälpa hårnålarna att få näring. Hårstrån måste torkas med en handduk genom att använda känsliga rörelser. Avstå från att gnugga hårbotten eller håret hårt. Applicera därefter ett balsam och avlägsna håret med en bredtandad kam. Om du inte får lufttorka håret, använd en torktumlare med jonteknik och applicera en kall luftström.

Kosmetika för lockigt hår

 • Lockigt hår shampoo ska rengöra håret noggrant och ha lätt formel som inte kommer att överbelasta håret. Sådana kosmetika förhindrar rufs och statiskhet. Dessutom styr det lockar och återställer naturlig studs till lockar och spolar. Denna typ av produkt bör innehålla bland annat: bambuextrakt, proteiner och vegetabiliska oljor.
 • Lockigt hårbalsam bör innehålla mjukgörande medel som levererar förstärkning och utjämning av lipidbarriär. Vidare förhindrar sådana kosmetika uttorkning, försvagning och överdrivet fallande av hår. Även balsam för lockigt hår lämnar håret glansigt, förbättrar dess skick och hjälper hårstråna att vara mer motståndskraftiga mot yttre aggressorer. Liknande egenskaper visas av naturliga oljor. En populär och effektiv hårkonditioneringsbehandling som kräver vegetabilisk oljebaserad användning är håroljebehandling. Om du vill behandla ditt lockiga hår med oljor ska du välja: söt mandelolja, kokosolja, olivolja.

Hur tynger man ner lockigt hår?

Det finns många sätt att tynga ner lockigt hår. Tack vare detta kommer hårstrån vara begåvade med trendigt och snyggt utseende. Det sätt som lockigt hår ser efter att ha klippt beror på: din naturliga frisyr, tjocklek på lock och krullningstyp. Därför är den bästa och säkraste lösningen ett besök till en professionell och erfaren frisör. En frisör ger dig råd om hur länge ditt hår ska vara för att passa ditt ansikte. Dessutom kommer de att ge dig några tips om hur man tar hand om lockigt hår och vilka kosmetika att använda.

Lockig hårstyling

Det här är inte en lätt uppgift. Lockigt hår är ganska svårt att tämja men lyckligtvis kan det hanteras med hjälp av matchande kosmetika och tillbehör. Därför kan du välja mousser och krämer av lätt formel. Distribuera kosmetika längs ditt hår med en bredtandad kam. Ett ganska användbart lockigt hår stylingverktyg är en hårtork som går med en diffusor. Men om du inte känner för att styla ditt hår professionellt, låt det styla sig själv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *