Friska kvinnor i Sverige

#

Hur gör man rosenvatten? ROSENVATTEN: Egenskaper och syfte

Rosenvatten har tonande egenskaper, lindrar irritation och ger nytt liv. Därför används rosenvatten ofta på spasalonger och i ansiktsbehandlingar. Det är dessutom en obligatorisk ingrediens i avslappnande bad. Vilka andra egenskaper har rosenvatten, och hur gör man det?

Hur gör man rosenvatten?

Rosenvatten är resultatet av att man destillerat rosenblad med ånga. Trots att rosenvatten är en bieffekt som uppstått när man tillverkat rosenolja har rosenvatten en stor mängd fördelaktiga egenskaper. Doften är mer utsökt än rosenoljans. När man tillverkar rosenvatten används främst damascenerrosor. Hundrabladsrosor och franska rosor används mer sällan.

Hur fungerar rosenvatten?

Rosenvatten har, precis som andra naturliga blomstervatten, ett pH-värde som liknar hudens naturliga. Vattnet innehåller många bioflavonoider som quercetin. Bioflavonoider är ämnen som ger växterna sina färger, och det är även dessa som ger rosenvattnet sina antioxiderande egenskaper. Tack vare betakaroten har rosenvatten antiseptiska, antiinflammatoriska och lugnande egenskaper. Vitamin B minskar spänning och keratinisering i huden, medan vitamin C och E återfuktar huden och motverkar rynkor från att bildas. Dessutom stärker vitamin C blodkärlen.

Rosenvatten innehåller essentiella oljor som orsakar den diskreta doften. De har även aromaterapeutiska egenskaper som främjar vårt välmående.

Eftersom rosenvatten har lugnande effekter rekommenderas det till personer som har lätt att drabbas av akne. Vi måste dock nämna att rosenvatten gärna kan ingå i aknebehandling, men behandlingen får inte baseras helt och hållet på vattnet. Vattnet rengör huden och ger den en mer hälsosam nyans. Det är en perfekt toner för alla hudtyper eftersom vattnet inte påverkar hudens skyddande hydrolipida lager.

Rosenvatten: Egenskaper

Rosenvatten förbättrar hudens nyans och ton, rengör, återfuktar, gör huden mjukare och lenare, samt antiseptiska och antiinflammatoriska egenskaper. Rosenvatten lindrar irriterad hy, minskar rodnad och akne, ger huden mer lyster, och utplånar små skönhetsfel. Vattnet kan dessutom balansera hudens pH-värde. Förutom de fysiska egenskaperna kan vattnet påverka vårt humör och ge oss mer energi. Kosmetika med rosenvatten finns i princip i varje butik, och det är inte så konstigt eftersom vattnets egenskaper motverkar åldrande och rynkor. Rosenvatten vårdar till och med känslig hy på ett effektivt sätt, och rekommenderas därför särskilt till känsliga personer.

Rosenvatten: Användning

  • Rosenvatten på huden
    Rosenvatten ingår i många krämer och masker för ansiktet, och de passar många olika hudtyper. Rosenvatten rengör normal hy, kontrollerar talgproduktionen hos oljig hy, och ger känslig hy lindring. Det behandlar dessutom sår och solbränna snabbare, oavsett vilken hudtyp man har.
  • Rosenvatten mot håravfall
    Rosenvatten är en värdefull ingrediens i kosmetisk hårvård. Regelbunden användning motverkar inflammation i hårbotten och främjar såväl cirkulation som hårets tillväxt.
  • Rosenvatten mot trötthet och depression
    Om du är nervös eller trött kan du bada med rosenvatten. Det förbättrar humöret och gör oss avslappnade. Eftersom vårt utseende speglar humöret kan ett sådant bad både få oss att må bättre och att vara vackrare. Vi ser fräschare och mer strålande ut, vilket gör att vi också ser yngre ut.
  • Rosenvatten mot huvudvärk
    Alla upplever huvudvärk då och då. Medicin kan förstås lindra smärtan snabbt, men har samtidigt rätt stor effekt på kroppen. Som tur var kan vi bekämpa migrän på mer skonsamma sätt, till exempel genom att använda ett kallt omslag som doppats i rosenvatten. Linda det kring huvudet och låt det verka i 45 minuter. Efter den här tiden bör smärtan gå över.
  • Rosenvatten på tänderna
    Rosenvatten rekommenderas ofta av tandläkare för att motverka peridontala sjukdomar. Bomullsomslag som fått dra i rosenvatten fungerar bra på inflammation i tandköttet. En sköljning med varmt rosenvatten har samma effekt. Vid regelbunden användning kan du även lindra tandköttsinflammation, stärka tänderna och lösa problemet med dålig andedräkt.

Rosenvatten: Hur gör man?

För att göra rosenvatten behöver du cirka 250 gram rosenblad. De måste vara rena, det vill säga inte innehålla några bekämpningsmedel. Samla därför in dem på morgonen. Använd ett durkslag för att skölja rosenbladen med en stark stråle kallt vatten. Lägg dem sedan på en tunn bomullshandduk och vira in bladen ordentligt. Fortsätt med att lägga bladen i en glasskål och hälla upp kokandevatten. Vattennivån ska nätt och jämnt täcka bladen. Täck skålen med aluminiumfolie och fäst folien med ett gummiband. Låt blandningen stå över natten. Häll sedan över vattnet i en burk. Var noga med att få upp varje droppe av blandningen, till exempel med hjälp av en trasa.

Rosenvattnet bör förvaras i en försluten burk, men bara i upp till två veckor. Om du däremot fryser in det kan rosenvattnet användas i upp till ett halvår.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *