Friska kvinnor i Sverige

#

Hudvård på semestern. Hur vårdar man händerna på sommaren?

Tar du semester från hudvård också? I så fall är det ett misstag! När du åker på en välförtjänt semester behöver du packar ner kosmetika också, så att du kan ta hand om såväl håret och kroppen som om händerna. Hur ser man till att bevara händernas goda skick även på sommaren? Läs vidare för att ta reda på det!

Solen kan vara förrädisk. Visst är det skönt att ligga i hammocken och sola, men det är också lätt att drabbas av missfärgningar, irritation och solbränna. Saltvatten och klor har också en skadlig effekt eftersom de torkar ut huden. Om du ofta badar i havet eller poolen kan du förvisso känna dig mer avslappnad och fräsch, men nackdelen är att vattnet försvagar hudens hydrolipida lager och dess skyddande effekt. Detta vet förstås många av oss redan.

På sommaren fokuserar vi främst på att skydda kroppen och håret, men vi glömmer den kroppsdel som exponeras för flest skadliga faktorer: händer. Nu är det dags att lära dig ta hand om händerna också!

Vad skadar händerna på sommaren?

Utan skydd och återfuktning, och i skottlinje för solen, vattnet och salt kan händernas skick försämras. Detta gör att huden:

  • torkar ut och blir sträv
  • blir irriterad
  • spricker lättare
  • flagar för mycket
  • blir tristare

Vårda händerna: Grundläggande kunskaper

Vi måste komma ihåg vår vanliga omvårdnad även på sommaren, det vill säga allt vi gör under resten av året – vårt sätt att vårda händerna, naglarna och nagelbanden, samt att fila och måla naglarna om vi vill göra detta. Vi bör alltid bära med oss handkräm och använda den vid behov. En gång i veckan kan vi använda en mask för att förse händerna med maximal återfuktning. Kom ihåg att alltid utföra behandlingen på ett skonsamt sätt, att använda rätt sorts verktyg till manikyr, och så naturlig kosmetika som möjligt. Annars kommer du skada händerna istället för att hjälpa dem.

Hur tar man hand om händerna på sommaren?

Låt oss gå igenom fem saker som hjälper dig ta hand om händerna på sommaren. Om du följer reglerna kommer händerna återfuktas ordentligt, vara silkeslena, och du slipper oroa dig för den heta solen.

1. Tvätta bara händerna med kallt vatten.

Varmt vatten torkar ut händerna eftersom det påverkar hudens skyddande, hydrolipida lager. Använd istället kallt vatten för att slippa skada huden, och naturligtvis för att svalka dig när det är varmt ute. Genom att slå två flugor i en smäll kan du alltså fräscha upp dig på nolltid!

2. Använd handkräm efter varje handtvätt.

Även kallt vatten kan torka ut händerna, så en grundsten i omvårdnad är att använda kräm dagligen. Detta bör du naturligtvis även göra på sommaren. Välj en handkräm med lättare och mindre oljig konsistens, så att den snabbt kan absorberas och du slipper känna dig oljig. Fräschhet är viktigt på sommaren, så välj gärna en kräm med geléliknande konsistens. Den får gärna innehålla vårdande vitaminer och mineraler, samt karbamid som bevarar hudens goda fuktnivå.

3. Glöm inte solkräm på händerna.

Vi blir allt bättre på att använda solkräm och väljer ofta krämer med UV-filter. Tyvärr tar händerna sällan del av de skyddande egenskaperna, för när vi väl har smort in oss tvättar vi ofta händerna med rinnande vatten. Det bör vi genast sluta upp med! Vänta istället tills solkrämen har absorberats. Om konsistensen är alldeles för oljig kan du även välja att köpa en handkräm med ingredienser som skyddar mot solen.

4. Använd gelenaglar

Omvårdnad är en sak, men vi bryr oss förstås också om utseendet. På sommaren kanske du inte hinner måla naglarna lika ofta. När du väl målar dem kan nagellacket förstöras om du hela tiden håller på att bada. En perfekt lösning är då gelenaglar som är hållbara och stärker de naturliga naglarna. Du kan genomföra behandlingen på salong, eller köpa en UV-lampa eller LED-lampa för att själv fixa naglarna hemma.

5. Använd en ansiktsmask på händerna

Med jämna mellanrum (t.ex. en gång i veckan) kan du använda något starkare än en vanlig handkräm. En färdig lotion, mask, eller återfuktande produkt finns i princip i varenda butik. Du kan också göra en egen mask till händerna! Prova att blanda mosad potatis med kokosolja och olivolja. Du kan även tillsätta ringblomma. Applicera blandningen på händerna och låt dem verka i 20 minuter för att vårda huden och göra den mjukare.

Ett litet tips: Tillsätt havssalt eller brunt socker i den hemmagjorda masken för att förvandla den till en mjukgörande och vårdande skrubb.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *