Friska kvinnor i Sverige

#

Hemmagjord kosmetika med gurka: Egenskaper och enkla recept

Gurka består mestadels av vatten, men också av mirakulösa ämnen som kan hjälpa oss i vår dagliga hudvård! Upptäck vilka fördelar du kan få genom att tillsätta gurka i dina huskurer och hemmabehandlingar när du kämpar för strålande hy och hår. Unna dig själv ett gurkspa och känn huden fräschas upp på nolltid!

Om du lyssnade i skolan kommer du säkert ihåg att gurka till 95 % består av vatten. I köket har du säkert också upptäckt hur gott gurka kan vara. Däremot vet många av oss inte att gurka också kan användas i vår dagliga omvårdnad. Som tur var kom någon på att man kan använda gurkans uppfriskande egenskaper i kosmetika. Vad vet vi egentligen om fenomenet?

Vad innehåller gurka?

Vill du veta varför du bör använda gurka i din dagliga omvårdnad? Jo, den oansenliga grönsaken innehåller många viktiga näringsämnen: mineralsalt, vitamin A, B, C och E, syra, och viktiga enzymer. Tack vare sin höga halt askorbat har gurkan lystergivande egenskaper. Gurka innehåller även sulfur som passar oljig hy och aknedrabbad hy, vilket beror på dess bakteriedödande och svampdödande egenskaper. När dessa egenskaper kombineras med vatten bildar de en naturlig hydrolas och en perfekt toner.

Gurkans kosmetiska egenskaper

Eftersom gurka innehåller många näringsämnen (och inte bara vatten, som folk påstår) återfinns den ofta i kosmetika. Extrakt från gurka är faktiskt en av de mest populära ingredienserna i ansiktskrämer, toner, sprejer och masker. Hur fungerar gurka?

  • Återfuktar, eftersom den främst består av vatten.
  • Har samma pH-värde som huden och fungerar därför som en toner.
  • Lindrar, lugnar irritation och fräschar upp.
  • Innehåller ingredienser som ger huden lyster och förbättrar dess färg.
  • Minskar svullnad under ögonen.
  • Motverkar oljighet genom att balansera körtlarnas produktion.

Kosmetika med gurka

Kosmetikan är uppfriskande och bra för hudens hälsa, och passar samtliga sorters hy (oljig, torr, aknedrabbad, känslig, mogen, samt hy där blodkärlen syns). Inte konstigt att kosmetika med gurka blir alltmer populär! Vi kan välja på två olika kategorier: färdiga produkter där gurkan har sällskap av konserveringsämnen, doftämnen och artificiella färger, eller att göra vår egen kosmetika. Många av oss föredrar det sistnämnda alternativet. Vilken slags kosmetika kan vi göra med gurka?

DIY: Gurkkräm för hårbotten

Krama gurkan så att du får ett halvt glas gurksaft. Tillsätt en tesked naturlig olja, t.ex. arganolja, sötmandelolja eller druvkärnolja. Du kan också använda olivolja eller någon annan olja, så länge den är kallpressad och oraffinerad (eftersom dessa har bättre näringsvärde). Eftersom krämen är till för hårbotten ska den motverka problem som håravfall. Du kan även tillsätta ricinolja eller en mer ovanlig olja, till exempel rädisolja som har liknande egenskaper men lättare konsistens. Kombinera ingredienserna och häll blandningen i en sprejflaska. Använd produkten regelbundet, till exempel efter varje hårtvätt, och gnid in krämen i huden. Kosmetika med gurka har en lätt konsistens och tynger inte ner håret, så du kan lätt använda den varje dag. Detta gör att håret återfuktas och blir mjukare och lenare, samtidigt som hårbotten slipper irriteras. Rötterna stärks och du motverkar håravfall på ett naturligt sätt.

DIY: Ansiktsmask med gurka

Gurka kan också användas i ansiktsmasker. Här behöver du inte bara använda saften, utan du kan också använda fruktköttet och skalet. Blanda allt till en len massa. Gurkan lindrar, återfuktar och ger huden lyster, vilket är anledningen till att gurka ofta används på mörka ringar under ögonen. Eftersom ansiktsmasken är så lätt att tillreda kan du ibland prova något fylligare, till exempel att kombinera gurkan med grön lera (för aknedrabbad hy() eller vit lera (för kombinationshy). Detta räcker för att tvätta bort överflödigt talg samt för att göra huden fastare och lenare. Du kan också tillsätta ingredienser som färsk salvia, en tesked färsk jäst och en tesked aktiverat kol. Om du blandar allt detta med gurka får du en rengörande, tonande mask med antioxidanter. Det här är förstås bara ett av alla exempel på ingredienser. Gurka kan blandas med massa olika saker, t.ex. yoghurt, honung och oljor.

DIY: Exfolierande skrubb med gurka och mint

Att göra en hemmagjord skrubb är inte svårt, men att hitta ett recept som fräschar upp huden och fungerar bra på sommaren kan vara lite krångligare. En av de mest populära hemmagjorda kosmetiska produkterna är en uppfriskande skrubb med gurka och mint. Detta beror på att både gurka och mint har avslappnande egenskaper. Riv gurkan och tillsätt finhackade myntablad och citronskal. Tillsätt gärna ett par droppar vårdande sötmandelolja, då detta kommer vara bra för huden. Vad gäller exfoliering kan du satsa på havssalt, som fungerar mycket bra i kombination med gurka och mynta. Den uppfriskande aromen och lättnaden för solbränd hy antyder att vi definitivt bör prova den här produkten! Skrubben gör huden lenare, förbättrar mikrocirkulation, och motverkar celluliter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *