Friska kvinnor i Sverige

#

Grön lera: Egenskaper, sorter och användning

Grön lera har antibakteriella egenskaper som underlättar omvårdnad av problemhy. Ansiktsmasker med grön lera har en mattgörande och lenande effekt, har antiseptiska egenskaper, och motverkar imperfektion. Vilka egenskaper har grön lera, och hur applicerar man det? Vilka sorter finns det, och hur gör man en ansiktsmask med grön lera?

Grön lera: Egenskaper

Som namnet antyder har grön lera en grön färg, som beror på halten järn. Leran utvinns ur deponier i Frankrike och USA. Den mest populära sortens lera rekommenderas särskilt för oljig hy och aknedrabbad hy.

Grön lera kan användas såväl utvärtes som invärtes. När den intas i form av en dryck underlättar den behandling av olika invärtes sjukdomar och inflammationer i munnen.

Grön lera: Sorter

Det finns två sorters lera: montmorillonit och illit.

Montmorillonit finns i södra Frankrike, och har uppkallats efter regionen Montmorillon där den upptäcktes. Montmorillonit innehåller 20 sorters mineralsalt, flera mikronäringsämnen och spårämnen.

Illit finns i USA, närmare bestämt i delstaten Illinois. Den innehåller färre värdefulla ämnen än montmorillonit, men den läker huden och reglerar dess olika processer.

Båda sorters grön lera finns såväl i butiker som på internet, till ungefär samma pris. Kontrollera färgen innan du köper leran. Färgen ska vara tydligt grön, inte beige eller grå (detta indikerar en sämre kvalitet). Lång hållbarhet och brist på tillsatsämnen är minst lika viktigt (leran bör vara märkt med ”100 % lera” eller ”100 % grön lera”).

Grön lera: Innehåll

Grön lera är en rik källa till mikroelement och makroelement som är bra för huden. Kisel får huden att läka snabbare och reglerar talgkörtlarnas produktion, medan magnesium saktar ned hudens åldrande samt motverkar allergiska reaktioner och inflammation. Kalcium stimulerar cellernas förnyelse och gör huden fastare och mer återfuktad. Selen gör huden fastare, motverkar missfärgningar, skyddar mot UV-strålning, samt har svampdödande och antibakteriella egenskaper. Mangan skyddar mot fria radikalers negativa effekt, samt lättar spänningen i huden för att motverka rynkor. Fosfor får cellerna att läka och bevarar hudens pH-nivå. Koppar reglerar talgkörtlarnas produktion och syresätter hudens celler, vilket gör huden mer elastisk. Slutligen innehåller leran järn, vilket förbättrar syntes hos kollagen och främjar läkningen av skadade celler.

Grön lera: Verkan

Grön lera innehåller en stor mängd ämnen med bra effekt på problematisk hy. Vid regelbunden användning balanserar leran talgkörtlarna och gör huden mindre oljig, samt minskar porernas synlighet. Leran har antibakteriella och svampdödande egenskaper som motverkar skönhetsfel, rengör huden effektivt, och binder toxiner. Leran får inflammationer att läka snabbare, ger huden en jämnare ton och lyster, samt gör huden lenare. Grön lera syresätter också huden och gör den fastare, vilket saktar ner åldrandeprocessen. Om leran används på låren kan den dessutom motverka celluliter.

Grön lera: Applicering

De många fördelarna hos grön lera gör att den kan användas på flera sätt

 • Mask som motverkar celluliter
  Grön lera kan användas på låren och andra kroppsdelar. Den motverkar celluliter genom att förbättra cirkulation och göra huden fastare. Om vi har torr hy kan masken berikas med ett par droppar essentiell olja. Efter applicering bör du vira in låren i plastfolie och vänta en kvart. Sitt gärna under en varm filt för bättre effekt. När en kvart har passerat kan du skölja bort leran.
 • Skrubb
  Om du inte vill tvätta bort leran kan du istället använda den för att utföra en skonsam exfolierande skrubb. Eftersom pudret är så smått slipper du irritera huden, men du får ändå bort döda hudceller.
 • Badpuder
  Du kan tillsätta grön lera i badet. Häll i cirka ett halvt glas medan du tappar upp badet.
 • Hårtvätt
  Blanda den gröna leran med vatten för att tvätta håret med det. Applicera blandningen i fuktigt hår och hårbotten och massera i cirka 2 – 3minuter. Blandningen fångar upp talg och orenheter, stärker hårets rötter, och fungerar som en skonsam skrubb.
 • Rengörande mask
  Om du applicerar lera på det här viset får du ett omedelbart resultat: huden blir lenare och får vackrare lyster.

Hur gör man en ansiktsmask med grön lera?

Det är mycket lätt att göra en mask med grön lera. Använd inte redskap i metall, eftersom dessa har en negativ effekt och motverkar lerans medicinska egenskaper.

Häll en liten mängd grön lera i en ren behållare. En matsked puder räcker gott för att täcka ansiktet och halsen. Tillsätt en liten mängd vatten, helst destillerat vatten eller vatten på flaska, och rör om ända tills du får en tjock och krämig konsistens. Använd ett finger, en spatel eller en borste för att applicera leran i ansiktet, på halsen och/eller i urringningen. Låt leran verka i 10 – 15 minuter, men låt den inte torka in. För att motverka uttorkning kan du spreja på lite termalvatten eller hydrolas med jämna mellanrum. Skölj sedan bort masken med ljummet vatten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *