Friska kvinnor i Sverige

#

Elastin: Egenskaper, resultat och användning

Elastin är ett protein som tillverkas naturligt i kroppen. Efter 25 års ålder avtar produktionen, och efter 50 år försvinner de fibrer som redan har tillverkats. Elastin ansvarar för hudens lenhet och fasthet, och är därför en vanlig ingrediens i kosmetika framtagen för mogen hy. Vilka egenskaper och resultat har elastin, och hur ska man applicera kosmetikan som det ingår i?

Elastin: Egenskaper och resultat

Elastin är en av de viktigaste byggstenarna i bindväv, ligament och senor. Ämnet finns dessutom i blodkärl, lungvävnad och i hjärtat. Hudens fibroblaster tillverkar elastin och förser vävnaden med elasticitet. Vi kan se ett exempel på detta när vi nyper oss i händerna och ser huden återgå till sin normala form. För en ung person tar processen kort tid, medan en äldre person utan elastin upplever att det tar lite längre tid. För att sakta ned hudens åldrande (särskilt i ansiktet) används ofta hydrolyserat elastin i kosmetika. Detta tränger ner i huden och binder vatten, vilket gör att huden återfuktas och blir lenare på samma gång.

Elastin är ett naturligt elastomer och fungerar ungefär som gummi, det vill säga återställer hudens struktur efter att du nypt dig, eller till exempel efter en graviditet. De två aminosyrorna i elastin, desmosine och isodesmosine, ansvarar för elastinets goda egenskaper. Båda dessa aminosyror låter peptider bildas, vilket gör att elastinfibrerna fördubblar sin längd. När dragningskraften sedan slutar verka kan fibrerna återgå till sin normal längd utan att störa huden.

Tack vare den här processen kan elastin ge huden elasticitet, förbättra dess utseende och jämna ut rynkor. Det skyddar dessutom mot skadliga kemikalier genom att lindra irritation och motverka den avfettande effekt som vissa rengörande medel har. Kosmetika med elastin används alltså för att lindra den irritation rengörande produkter annars kan ha.

Aminosyrorna i elastin gör att byggstenen kan absorbera UV-strålar. Kosmetika med elastin bildar ett slags lager på huden som bland annat skyddar mot uttorkning. Elastin hjälper dessutom håret att reparera sig och få nytt liv, vilket leder till att håret blir både mjukare och glansigare. Du får även starkare och mer flexibla naglar med elastin, vilket minskar risken för att naglarna ska gå av.

Elastin: Användning

Tack vare sina vårdande egenskaper finns elastin ofta i krämer för mogen hy. Det passar även bra i toner, lotion och balsam eftersom hydrolysaterna passar perfekt till såväl emulsioner som till vattnig kosmetika.

Elastin skyddar huden mot uttorkning och används därför även i produkter för torr hy. Det tillsätts i sprejer, balsam och andra produkter som ska vårda håret och naglarna. Nagellack med elastin förlänger hållbarheten och minskar risken för att lacket ska spricka.

Det är också vanligt att hitta elastin i mascara, eftersom ämnet ger ögonfransarna glans och elasticitet samtidigt som de blir längre och fylligare. Eftersom elastin neutraliserar de skadliga effekter man annars kan få av irriterande ämnen tillsätts det också i två, duschkrämer och färgad kosmetika.

Elastin och kollagen

Elastin kommer ofta på tal när man diskuterar kollagen, det vill säga det främsta proteinet i bindväv. Kollagren finns i huden, benen, senorna och i brosk. Det kännetecknas bland annat av sin förmåga att stå emot slitande krafter. Hittills har man upptäckt nitton sorters kollagen, men det finns förmodligen fler. Kollagen gör huden elastisk och används vid kosmetiska ingrep, till exempel när man använder fillers i läpparna. Kollagen går igenom ungefär samma process som elastinfibrer, som slutar produceras med åldern och försvinner helt vid 50 års ålder. Fibrerna i kollagen bildar små band inuti sig själva, vilket främst beror på att socker (ribos, fruktos och glukos) kombineras med protein, dvs bland annat med kollagen och elastin. Resultatet blir de små band som kombinerar kollagenfibrerna. Dessa band ändrar hudens egenskaper (minskar dess elasticitet och orsakar rynkor) och får kollagenet att stelna. Genom att använda elastin och kollagen i kosmetika kan man sakta ner den här processen, som tyvärr börjar redan i tjugoårsåldern.

Mäns hy har mer elastin och kollagenfibrer än kvinnors, och är cirka 20 % tjockare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *