Friska kvinnor i Sverige

#

Botemedel för torra läppar på vintern – hemscrubs och masker

Torra, spruckna och ömma läppar är ett vinterproblem som många upplever. Det är bra att lära sig att ta hand om dem så att du även i svåra väderförhållanden kan njuta av mjuka, känsliga och väl fuktgivna läppar. Vilka är de mest effektiva sätten att bota torra läppar på vintern?

Innan vi köper olika scrubs och masker (både hemgjorda och de som köps i ett apotek), borde vi ta en stund att tänka på orsaken till ett dåligt tillstånd i våra läppar. Vi vet bara att det vanligtvis händer på hösten och vintern.

Spruckna läppar – orsaker

Det finns många faktorer som kan orsaka spruckna läppar, de är inte alltid relaterade till den allmänna svagheten under hösten. Jag vet att läpparna kan bli torra när som helst på året. Vad orsakar dåliga läppar? Här är de vanligaste orsakerna:

 • brist på B-vitaminer,
 • uttorkning,
 • negativa hormonella förändringar
 • inget skydd för läpparnas känsliga hud,
 • vind, sol eller frost
 • slickar läppar utomhus,

Vet du att… ?

Ditt favorit läppstift kan också orsaka spruckna läppar! Hur är det möjligt? Läppbalsam som är baserade på humektanter är inte lämpliga för vintern – det är dags att dina läppar behöver mjukgörare (feta oljor, petroleumgel) som förhindrar förlust av vatten som ackumuleras av fuktmedlet. Om det inte finns några mjukgörare kan dina läppar torka ännu mer.

Hur tar man hand om spruckna läppar?

Läppar med en tendens att torka och spricka, behöver först ordentlig vård – känslig, baserad på fuktighet och skydd mot svåra väderförhållanden.

Vad ska man göra för att förhindra torra, spruckna läppar och hur regenererar man de som redan är spruckna?

 1. Varje dag använder du ett fuktgivande läppstift av god kvalitet.
 2. Använd scrubs regelbundet (t.ex. varje vecka).
 3. Slicka inte dina läppar utomhus när det är kallt.
 4. Undvik kosmetika som innehåller alkohol.
 5. Applicera krämer med UV-filter (även läppbalsam).
 6. Undvik att applicera färgade läppstift när dina läppar är spruckna.
 7. Undvik kryddig och sur mat eftersom de kan orsaka smärta.

Hembotemedel för spruckna läppar

Spruckna läppar behöver fuktighet och regenerering, men också regelbunden oljning. Det enklaste, billigaste och mest effektiva sättet att bota dina läppar är med hjälp av ingredienserna i hemmet. Bland de bästa produkterna är det bästa för att göra dina läppar vackra:

 • naturliga oljor, t.ex. olivolja, arganolja,
 • vegetabiliska oljor, t.ex. sheasmör, kokosnötolja,
 • honung (har en antibakteriell effekt)
 • aloe gel
 • gurka (rik på vitamin C och vatten),
 • grädde eller ostmassa

1. Recept för hemgjord sockerskrubb

Det bästa sättet att stimulera regenerering av torra läppar är genom peeling. Du kan göra det själv. För att förbereda en hemgjord skrubb behöver du: en tesked socker + en tesked honung eller annan naturlig olja. Använd blandningen för att massera dina läppar. Skydda sedan dina läppar med ett skyddande läppstift.

2. Recept för hemgjorda masker

 • Avokado läppmask
  Avokado är en frukt rik på sju vitaminer och en kraftfull uppsättning av väsentliga omättade syror. Tack vare det, ger det perfekt och återföds utskurna läppar. Krossa frukten, blanda den med olja och applicera om några minuter på läpparna.
 • Mask med honung, grädde och ostmassa
  Ett annat alternativ är en blandning av ost och honung. Du måste blanda båda ingredienserna och applicera ett tjockt lager på dina läppar. Det är bara effektivt om det inte ätas, så sluta din aptit och försök att hålla pastaen på din lista i upp till en halvtimme.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *